Summa sidvisningar

Att tillverka öl

Här tänkte jag allteftersom presentera och visa hur jag tillverkar öl. När jag väl började att brygga hade jag många frågor och jag tror att dessa frågor är fler som funderar över. Nu när jag vet svaret kan jag väl lika gärna dela med mig. Trevlig läsning!

Hur börjar man?

1. Gå kurs eller lär dig av någon du känner. Själv valde jag att gå en endagskurs som Svenska Hembryggarföreningen anordnar. Här lär du dig grunderna och kan ställa frågor direkt till kursledaren.
Kostar inte skjortan heller. Kan varmt rekommendera SHBF kurser!

2. Leta reda på ett färdigt enkelt recept. Börja med en ale (eftersom man kan jäsa den i rumstemperatur). Få inte storhetsvansinne och brygg en Trippel-IPA med flera 100 gram humle som ska tillsättas var 10 sekund under 60 min....(jag återkommer till detta senare).
Ett tips är att börja med t.ex. en American Pale Ale, finns ett bra nybörjarrecept under fliken ölrecept.

3. Införskaffa utrustning och ingredienser. Det behöver verkligen inte behöva kosta mycket pengar till en början.  Börja småskaligt. Jag själv brygger endast 10 liter åt gången. Då kan jag brygga flera typer öl åt gången och kan utveckla mina bryggerfarenheter.
Denna utrustning behöver man:
  • Kastrull (minst 12 liter)
  • Två stycken hinkar (Används för att laka)
  • Jäshink (minst 12 liter)
  • Jäsrör med tillhörande gummipackning
  • Termometer (för vätska)
  • Våg
Basingredienser:
Ett tips är att köpa färdigkrossad malt. Till en början är det onödigt att köpa dyra maltkrossar, färdigkrossa malt kostar inte många kronor extra per kilo. Specialmalt, såsom karamellmalt, chokladmalt etc kan krossas alldeles utmärkt i en mortel. Viktigt är att malten KROSSAS och inte MALS. Det beror på att när det väl är ags för lakning så vill man ha kornen hela på längden så man får en bra lakbädd, mer om detta senare! Humlegården har en Coronakvarn (amerikansk majskvarn) som funkar alldeles utmärkt. Finns även hos de andra webbutikerna ;)
  • Pilsnermalt och Pale Ale malt
  • Ett par olika typer av karamellmalt (ljus och mörk)
  • 2-3 olika typer av humle (beror lite på vilken typ av öl såklart men Saaz och Cascade funkar)
  • En påse torrjäst (Safale US-05 är en riktigt bra jäst)
Utrustning och ingredienser såsom malt, humle och jäst kan köpas från:
4. Börja brygg.
Vig en hel dag när du brygger första gången/gångerna. Stressa inte! En bryggning tar ungefär 6 timmar.
Förebered och städa ytan som man ska hålla till vid (köket, källaren etc). Ta fram skålar och våg. Väg upp malt enligt receptet. Om receptet är designat för en annan mängd än den du själv ska brygga kan du utan problem skala om receptet linjärt. Linjärt förhållande innebär att något ändras proptionellt.

Ett exempel: Det går åt 11.5 kg Munichmalt till en bryggd på 50 liter. Om man istället vill göra en bryggd på 10 liter går det åt (10liter/50liter)*11.5kg = 2.3kg Munichmalt.

Samma gäller humlemängden!!!

  • Börja att värma upp 2.5 liter vatten per 1kg malt till ungefär 77-78 grader. Man kalla även vattnet för mäskvatten. Anledningen till att man just värmer vattnet till 77-78 grader beror på att när man sedan blandar malten med mäskvattnet hamnar mäsken (vattnet+malten) på ungefär 67 grader, vilket är den önskade temperatur för försockringsmomentet. Själva försockringsmomentet innebär att enzymer bryter ner stärkelse och kolhydrater till förjäsningsbara sockerarter. För att få ut maximalt utbyte av malten bör man mäska i ungefär 60 - 90 min. Viktigt är att man håller en jämn temperatur på mäsken. Man kan använda diverse isoleringsmaterial på sin mäskbehållare. Själv använder jag en kastrull som jag placerar i ugnen. Ugnen är då inställd på en temperatur som är lägre än den i kastrullen. Anledningen är att vi vill inte öka temperaturern i kastrullen (mer än 67-70 grader) utan minimera värmeförlusten som kastrullen ger ifrån sig. På så sätt bibehåller man samma temperatur i kastrullen under dessa 60-90 minuter. Vill man brygga större ölbatcher kan man använda andra behållare som isolerar mäsken vid den önskade temperaturen (67-70 grader).  



  •  När man mäskat klart i 60-90 minuter är det dags att laka malten. Anledningen till detta steg är att man vill skilja sötvörten (vätskan) från maltresterna. Det finns olika sätt att göra detta på men huvudsaken är att man på något sätt samlar upp maltresterna samtidigt som man låter vätskan rinna av. Själv använder jag två hinkar som jag ställer i varandra. Den ena hinken har jag borrat en massa hål i botten (blir som en sil). Den undre har jag monterat en avtappningskran så att det är lätt att tappa av sötvörten i en kastrull. 
  • Själva lakningen går till så att man häller varmt vatten över maltbädden som nu ligger i den behållare du använder som lakkärl. Viktigt är nu att inte hälla lakvattnet hårt över maltbädden så kanaler skapas (vattnet tar gärna den väg som är snabbast genom maltbädden vilket INTE ÄR BRA). Man vill utvinna så mycket av sockret som finns kvar i malten och därför bör man inte stressa igenom detta steg. Tänk på att inte använda lakvatten som överstiger 78 grader.
     
     
    Man är klar då man fått ut sin slutvolym + någon liter till beroende på vilken slutvolym man vill ha. T.ex. har man räknat på att få ut 10 liter färdig öl bör man räkna på 1.5-2 liter till. Dessa försvinner under koket (kokar bort).
    Efter man lakat färdig gör man en densitetkontroll. Vanligtvis använder man en hydrometer eller om man är mer prylgalen kan man använda en refraktometer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar