För att sammanfatta det som står i artikel är påskölet en vidareutveckling utav julölen. Innan ölen industraliserades drack man endast enklare typer av hemmagjord öl till vardags men till fest och högtider drack man lite kraftigare öl med mer smak (fortfarande hemmagjord dock). Ölet hade gärna lite sötma som på den tiden var en väldig lyx. Hållbarheten var lång och räckte oftast hela vintern....kanske ända fram till jul ;)
Julölen försvann under större delen av 1900-talet, men dök plötsligt upp 1988 då Spendrups och Falcon gjorde varsin julöl. Tre år efter julölens återkomst (1991), presenterade Carlsberg sin påskebrygd och sedan har vi haft våran påsköl.
För att komma tillbaka till själva påskölens karaktär så beror inte själva ölstilen på vad vi stoppar i oss vid högtiden utan snarare på gammal tradition. Personligen tycker jag inte alls ölen passar till den maten som oftast finns på julborden eller påskborden. Den är alldeles för kraftig och tar helt enkelt över, men däremot passar den alldeles utmärkt som sällskapsdryck.
Läs hela artikeln på Systembolagets hemsida.
Not: 2012 presenterade Systembolaget 12 stycken (olika) påsköl.
Bild lånad |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar