Summa sidvisningar

söndag 8 april 2012

Vad kännetecknar en påsköl???

Idag vid påsklunchen pratade vi om vad som kännetecknar en påsköl. Själv har jag ingen aning men jag slängde ur mig från ingenstans, "en hel del munchenermalt som ger kraftig kropp och en hel del humle som ger ölen lite krydda och beska". Väl hemma var jag såklart tvungen att kolla upp vad påsköl är egentligen och det visade sig att jag inte var helt ute och cyklade. På Systembolagets hemsida finns en artikel där man mer eller mindre svarar just på den frågan, "vad kännetecknar en påsköl?"

För att sammanfatta det som står i artikel är påskölet en vidareutveckling utav julölen. Innan ölen industraliserades drack man endast enklare typer av hemmagjord öl till vardags men till fest och högtider drack man lite kraftigare öl med mer smak (fortfarande hemmagjord dock). Ölet hade gärna lite sötma som på den tiden var en väldig lyx. Hållbarheten var lång och räckte oftast hela vintern....kanske ända fram till jul ;)
Julölen försvann under större delen av 1900-talet, men dök plötsligt upp 1988 då Spendrups och Falcon gjorde varsin julöl. Tre år efter julölens återkomst (1991), presenterade Carlsberg sin påskebrygd och sedan har vi haft våran påsköl.
För att komma tillbaka till själva påskölens karaktär så beror inte själva ölstilen på vad vi stoppar i oss vid högtiden utan snarare på gammal tradition. Personligen tycker jag inte alls ölen passar till den maten som oftast finns på julborden eller påskborden. Den är alldeles för kraftig och tar helt enkelt över, men däremot passar den alldeles utmärkt som sällskapsdryck.

Läs hela artikeln på Systembolagets hemsida.

Not: 2012 presenterade Systembolaget 12 stycken (olika) påsköl.

Bild lånad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar